seniorzy
Dzisiaj jest, 17 lutego 2025
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Ekologicznie w ogrodzie
Ekologicznie w ogrodzie
Powrót
08.05.2024 / Ekologicznie w ogrodzie
Ekologiczne nawozy cz. V - drożdże

Drożdże to produkt, który ma szerokie zastosowanie w naszym życiu. Można z nich tworzyć smaczne wypieki, piwo czy ser. Idealnie sprawdzi się do suplementacji. Drożdże to bogate źródło witaminy B, kwasu pantotenowego, potasu, wapnia, magnezu, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, dobrze wpływają na układ pokarmowy, nerwowy i krwionośny. Ponadto można je wykorzystać, jako nawóz, odżywkę dla roślin doniczkowych jak i ogrodowych. 

 

Czym są drożdże?

 

Drożdże to twory, jednokomórkowe, które zawierają jądro komórkowe. Zaliczane są wg botaniki do królestwa grzybów. Jest to bardzo liczna grupa, która obejmuje ponad 1500 przeróżnych gatunków. Możemy je znaleźć na całym świecie. Zarodniki mają silną formę przetrwalnikową i mogą bytować w glebie, powietrzu jak i na roślinach. Drożdże odżywiają się węglowodanami, które przekształcają w alkohol lub dwutlenek węgla, podczas zjawiska nazywanego fermentacją alkoholową. Najbardziej popularne są drożdże Saccharomyces cerevisiae. To właśnie ten gatunek wykorzystywany jest w gastronomii a także, jako odżywka dla roślin.

 

Co zawierają drożdże Saccharomyces cerevisiae

 

Mówi się potocznie, że grzyby pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych, jednak okazuje się to zupełną nieprawdą. W około 100 g drożdży znajdziemy:

•       Około 11 g białka

•       Około 2 g zdrowych tłuszczów

•       Około 7h węglowodanów, które są przyswajalne

•       Około 7g błonnika

Określa się, że 100g drożdży posiada 92kcal. Oprócz tego zawierają one: witaminy z grupy B, witaminę E, foliany, antyoksydanty, jod, cynk, sód, fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń. Wszystko to powoduje, że są niezwykle cenne i warto je wykorzystywać w codziennym życiu.

 

Nawóz z drożdży

 

Stosowanie nawozu z drożdży niesie za sobą wiele korzyści, zarówno, jeśli chodzi o rośliny jak i o glebę, w jakiej one się znajdują. Przede wszystkim dzięki niemu rośliny są silniejsze i lepiej znoszą ekstremalne warunki np. wahania temperatur. Poprawia całą strukturę gleby i jej, jakość. Gdy posiadamy wysoką aktywność mikroorganizmów glebowych, polepsza się napowietrzenie podłoża. Ponadto korzenie lepiej i szybciej przyswajają składniki odżywcze z gleby. Drożdże dostarczają roślinom azot, fosfor i potas, a także żelazo, cynk, miedź czy molibden. Dzięki tym składnikom nasze plonowanie będzie zdecydowanie bardziej owocne. Drożdże uodparniają rośliny na niebezpieczne choroby grzybowe. Stosowanie drożdży jest metodą całkowicie bezpieczną dla środowiska. Wspieramy tą metodą ekologiczną uprawę roślin. Nie da się ukryć, że nawożenie roślin drożdżami jest metodą bardzo prostą i tanią.

 

Jak wykonać nawóz z drożdży

 

Nawóz niefermentowany jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Na około 10 litrów ciepłej wody rozpuszczamy około 100 g drożdży. Całość odstawiamy na około godzinę, po tym czasie nawóz jest gotowy do zaaplikowania. Rośliny podlewamy, co 2 tygodnie, będzie on najskuteczniejszy wiosną jak i pod koniec lata. Woda do nawozu może pochodzić z deszczówki, taka jest najbezpieczniejsza dla roślin, gdyż jest pozbawiona chloru.

Trochę bardziej skomplikowany do przygotowania jest nawóz fermentowany. Rozdrabniamy 100g drożdży, które zasypujemy cukrem białym i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy około 10 litrów wody i dokładnie całość mieszamy. Po około tygodniu od aplikacji wody drożdże powinny dobrze fermentować, a nawóz staje się gotowy do użytku. Roztwór rozcieńczamy, na 1 szklankę nawozu dajemy 10 litrów wody. Nawóz aplikujemy poprzez podlewanie do gleby, podlewanie roślin może powodować nieestetyczne zacieki na liściach. 

 

Dla jakich roślin

 

Nawóz drożdżowy sprawdzi się zarówno u roślin warzywnych jak i tych ozdobnych Zwłaszcza polecany jest dla roślin liściastych np. sałat, szpinaku, w dużej mierze przyspiesza on wzrost masy zielonej. Bardzo dobrze na nawożenie drożdżami reagują zioła takie jak: bazylia, tymianek. Tak samo reagują rośliny balkonowe i tarasowe rosnące w pojemnikach. Rośliny cebulowe zyskują dzięki nawozom drożdżowym, zdecydowanie intensywniejszy kolor w kolejnym sezonie uprawy.

 

Autorka: Martyna Cieślińska

 

 

 

 

 

Słowa kluczowe: nawóz z drożdży, jak zrobić nawóz drożdżowy? Dla jakich roślin, czym są drożdże?

 

Literatura

•       Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych, B. Muszyńska, M. Malec, K. Sułkowska-Ziaja, Postępy Fitoterapii, nr: 1, 2013

•       Oficjalna strona Internetowa – www.muratordom.pl

•       Zastosowanie mikroprocesorowego systemu kontroli i regulacji do sterowania hodowlą drożdży piekarskich, J. Szopa, G. Zwoliński, K. Kowal, A. Kunicki, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, nr: 7, 1991

•       Oficjalna strona Internetowa – www.dom.wprost.pl

•       Drożdże, jako czynnik biologiczny ochrony roślin, M. Kordowska-Wiater, Postęp Mikrobiologii, nr: 50, 2011

•       Możliwości wykorzystania drożdzy w biologicznej ochronie roślin, K. Mazurkiwcz-Zapałowicz, R. Ryplewska, A. Biedunkiewicz, Ł. Łopusiewicz, H. Gawińska-Urbanowicz, J. Krzymińska, Progress in plant protection nr: 61, 2021

 

 

 

 


obraz wiodący na podstawie pracy: congerdesign z Pixabay

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję