Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Jak impreza, to wyłącznie szalona! Niezależnie od tego, czy organizujecie kameralne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi czy huczną zabawę do białego rana, na żadnym z nich nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Szukacie propozycji prostych dań, które dopełnią każde przyjęcie? Mamy dla Was kilka przepisów!
Niegdyś gotowe przysmaki typu chipsy, paluszki, krakersy czy popcorn wydawały się idealnym pomysłem na imprezowe przekąski. Obecnie jednak, aby zachwycić gości organizacją przyjęcia należy się bardziej postarać. Pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i przygotujcie dania, które sprostają wymaganiom wszystkich – zarówno fanów mięsnych przekąsek, jak i osób dbających o linię. W jaki sposób? Niech na stole zagoszczą pizza na spodzie z kalafiora, minitarty z boczkiem i cebulą oraz różyczki z ciasta francuskiego. Dzięki naszym przepisom będzie pięknie i pysznie!
Pizza na spodzie z kalafiora (czas przygotowania: 80 min)
Składniki główne:
Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
Czarne oliwki
Suszone pomidory
Sos do pizzy:
100 g przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, suszone oregano
Ziarna słonecznika
Parmezan
Świeża bazylia
Spód do pizzy:
600 g kalafiora
Jajko
200 g startego żółtego sera
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora podziel na różyczki, rozdrobnij w malakserze. Rozdrobnionego kalafiora gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki, a na koniec posyp parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.
Minitarty z boczkiem i cebulą (czas przygotowania: 60 min)
Składniki:
200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
Ciasto francuskie
400 g cebuli
2 jajka
250 ml śmietany
Świeży rozmaryn
100 g startego żółtego sera
Sól, pieprz
Rozmącone jajko do posmarowania ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do zrumienienia. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Duś do miękkości. Wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj do przestudzonego farszu. Dopraw solą i pieprzem. Małe foremki na tatrę wyłóż ciastem francuskim, przełóż do środka przygotowany farsz. Wystające brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Różyczki z ciasta francuskiego (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
Szynka (np. z beczki od JBB Bałdyga)
Ciasto francuskie
Jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości około
3 cm. Na paski nałóż półplasterki szynki i zwiń je w różyczki, zalepiając brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Bawcie się ze smakiem!