seniorzy
Dzisiaj jest, 20 stycznia 2025
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Ekologicznie w ogrodzie
Ekologicznie w ogrodzie
Powrót
12.12.2024 / Ekologicznie w ogrodzie
Naturalne nawozy dla roślin cz. XI – woda po gotowaniu warzyw

Okazuje się, że skórka po bananach czy drożdże to nie są najbardziej zaskakujące produkty, które wykorzystuje się w kuchni a dla roślin służą, jako nawóz, odżywka. Bardziej niespodziewanym produktem jest woda po gotowanych warzywach. Zwłaszcza w polskiej kuchni znane są przepisy gdzie potrzebne są nam gotowane warzywa. Jeśli ugotujemy je w wodzie bez soli i innych przypraw możemy z powodzeniem tę wodę wykorzystać dla roślin. Pomysł nietypowy, jednak w dobie recyclingu i chęci oszczędzania wody warto przyjrzeć się mu bliżej.

 

Dlaczego woda po warzywach?

Przygotowywanie posiłków w dużej mierze opiera się na użyciu wody bieżącej. W naszym kraju mamy to szczęście, że woda w kranie jest wodą pitną zatem od ręki wykorzystujemy ją w kuchni. Podczas procesu gotowania warzyw wytrącają się witaminy, minerały, a także skrobia. Są to składniki, które rośliny uwielbiają. Wylewając wodę do zlewu marnujemy bogatą i cenną mieszankę.

 

W wodzie po warzywach znajdziemy:

  • Skrobię, która silnie uczestniczy w procesie tworzenia się próchnicy, a ona wpływa na wzrost i rozwój całej rośliny. Ponadto skrobia stymuluje kiełkowanie nasion.
  • Potas jest to pierwiastek, dzięki któremu dochodzi do fotosyntezy i rozprowadzaniu substancji odżywczych po całej roślinie. Chroni on przed chorobami i szkodnikami, także wzmacnia kolor liści i kwiatów.
  • Wapń wchodzi w skład ściany komórkowej i ma wpływ na ich przepuszczalność. Uaktywnia, enzymy, neutralizuje kwasy organiczne, a także poprawia wzrost korzeni.
  • Żelazo stymuluje powstawanie chlorofilu. Transportuje składniki pokarmowe i asymilaty po roślinie.
  • Magnez jest to składnik chlorofilu, więc jest on niezbędny dla roślin, bez niego ten proces nie byłby w stanie zachodzić a rośliny nie mogłyby rosnąć i się rozwijać.
  • Fosfor polepsza ukorzenianie się roślin i ich zdolność do regeneracji. Dzięki niemu rośliny lepiej znoszą stres, który związany jest np. z przesadzaniem.
  • Witamina A jest potrzebna, aby pochłaniać energię świetlną podczas procesu fotosyntezy, a także do ochrony przed fotooksydacją.
  • Witamina B wspomaga roślinę i bierze czynny udział w metabolizmie węglowodanów. Dzięki witaminie B kwiatów na roślinie jest więcej i są one bogatsze w olejki eteryczne. 

 

Witamina E zwiększa odporność roślin na niskie temperatury. To bardzo ważne zwłaszcza w naszym kraju gdzie praktycznie, co roku zimą mamy silne przymrozki.

 

Czy wykorzystać można tylko wodę po warzywach?

Nie tylko woda po gotowanych warzywach jest cenna w podobny sposób możemy wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu i makaronu. Bezwzględnie musimy pamiętać o tym, aby woda była nieposolona. Sól wpływa negatywnie na rośliny gdyż utrudnia im pobieranie składników pokarmowych z podłoża.

Jako odżywkę można również wykorzystać wodę z akwarium. Znajdziemy tam azotyny, fosforany i mikroorganizmy. Dzięki tym składnikom zyskujemy źródło azotu, fosforu, które są ważnymi składnikami większości nawozów dla roślin. Nie każda woda z akwarium nadaje się do podlewania roślin musi to być woda niezanieczyszczona bez substancji chemicznych. Przed podlewaniem roślin najlepiej ją rozcieńczyć z wodą kranową odstaną.

 

Jak stosować nawóz z wody po warzywach?

Woda po warzywach po zagotowaniu jest gotowa do użycia musimy tylko pozostawić ją na jakiś czas do wystygnięcia. Wody nie należy z niczym rozcieńczać. Rośliny taką wodą najlepiej podlewać raz w tygodniu.

 

Jakie rośliny nie lubią nawozu z wody po warzywach?

Większość roślin, jakie posiadamy w domu z wdzięcznością przyjmą od nas odżywkę z wody po gotujących się warzywach, jednak lepiej jej nie stosować na rośliny bardziej wymagające np. wrzosy, storczyki, azalie. Dla takich roślin zdecydowanie bardziej sprawdzą się nawozy dedykowane tych gatunkom.

 

Stosowanie naturalnych, ekologicznych nawozów, odżywek dla roślin jest całkowicie bezpieczne dla naszego środowiska w porównaniu do środków chemicznych. Wykorzystanie produktów domowych do stworzenia nawozów dla roślin nie dość, że jest w 100 % ekologiczne to jeszcze utrzymujemy trend zero waste, który jest niezwykle istotny dla naszej planety. Takie nawozy są bardzo łatwe do przygotowania i poradzą sobie z nim nawet słabo wprawieni, początkujący ogrodnicy. Dbaj o swoje rośliny i przestrzegaj zasad pielęgnacji na pewno odwdzięczą się one bujnym wzrostem.

 

Autorka: Martyna Cieślińska

 

Słowa kluczowe: ekologiczne nawozy dla roślin, nawóz z produktów domowych, nawóz z wody po gotowanych warzywach, co zawiera woda po warzywach

 

 

 

 

Literatura

1.Nawożenie rośli ogrodniczych, J. Nurzyński, 2008

2.250 eko preparatów na szkodniki i choroby, Z. Przybylak, 2020

3.Kanał na youtube.com – Make Your Life Greener

4.Nawożenie roślin ogrodniczych, J. Nurzyński, 2008

5.Oficjalna strona www.murator.pl

6.Szczęśliwe rośliny, D.L. Martin, 2023

7.Tradycyjny ogród ekologiczny tom 1, 300 ekosposobów na szkodniki i choroby, Z. Przybylak, 2019

 


Obraz congerdesign z Pixabay

 

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję