seniorzy
Dzisiaj jest, 21 września 2019
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
close
Dom i ogród
Dom i ogród
Powrót
01.05.2019 / Dom i ogród
Przepysznik - Zupa pokrzywowa

To mogłoby się zaczynać tak:

...weź oko traszki, dwa korzenie przetacznika, kwiat goryczki... ;)

Dla niewtajemniczonych to zupy z chwastów. Dla tych, którzy lubią eksperymetowac w kuchni i cenią powroty do tradycji będzie to wspaniała podróż do czasów, gdy nasze babcie, prababcie i praprababcie zamiast do apteki szły do ogródka lub na łąkę. 

Poniżej przepis mojej mamy na taką właśnie "zupę z chwastów" - moja ulubiona zupa pokrzywowa. 

 

SKŁADNIKI

50dkg pokrzyw majowych - całych (oczywiście moga to być również późniejsze, ważne żeby rośliny były młode, przed kwitnieniem) lub listków (jeżeli rośliny są starsze)

Acha... i nie trzeba ich zbierać o północy w pełnię księżyca ;)

Wystarczy, że są majowe, bo najzdrowsze.

 

2-3 łyżki oliwy/oleju lub 5 dkg masła

1-2  marchewki

1 pietruszka

2 łodygi selera naciowego

2 średnie ziemniaki

4 jajka

1/2 cebuli - średniej

2 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, pietruszka i koperek do smaku 

 

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle a następnie zalać 2l wody. Można również po prostu ugotować rosół.

Pokrzywy sparzyć, pokroić i dodać do rosołu.

W niewielkiej ilości zupy roztrzepać 2 łyżki śmietany i wlać do garnka (można podbić łyżką mąki).

Rozgnieść 2 ząbki czosnku, pokroić natkę pietruszki, koperku - dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

 

SMACZNEGO! :)

 

Tekst: Ops

happysenior.pl 

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję