Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Jak wyglądają Wasze codziennie śniadania? Wstajecie wcześniej, aby celebrować ten poranny posiłek, czy może wybieracie dłuższy sen i szybką kawę w drodze do pracy? Niezależnie od ilości czasu i umiejętności kulinarnych mamy dla Was kilka prostych i sprawdzonych przepisów, które całkowicie odmienią zabiegane poranki. Oto pomysły na pyszne rozpoczęcie dnia ze smakiem!
Składniki:
Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
3 bułki
3 jajka
Papryka czerwona
Mozzarella
Szczypiorek
Oliwa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z bułki zetnij górę i wydrąż środek. Kabanosy i paprykę pokrój, a następnie podsmaż na oliwie. Mozarellę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z kabanosami i papryką. Bułki nadziej farszem, na górę wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż jajko się zetnie. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
4 jajka
¼ szklanki mleka
250 g startego żółtego sera
Kawałek masła
Kilka plasterków kiełbasy (np. szynkowej od JBB Bałdyga)
Rukola
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmąć jajka. Dodaj do nich pokrojony szczypiorek, mleko i całość wymieszaj. Następnie przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść kawałek masła. Wlej masę jajeczną i posyp żółtym serem. Ułóż na niej plasterki kiełbasy. Zapiekaj pod przykryciem do czasu, aż omlet się zetnie. Podawaj z rukolą.
Składniki:
Na naleśniki:
500 ml mleka
2 jajka
3 łyżki soli i cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
200 g mąki
Na farsz:
Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
100 g żółtego sera
Na panierkę:
2 jajka
100 g bułki tartej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj. Następnie usmaż je na patelni z obu stron. Zetrzyj żółty ser. Po usmażeniu, na naleśnik połóż trochę sera, a na to parówkę. Zwiń jak krokiety. Następnie rozbełtaj jajka. Każdy naleśnik panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i nalej olej. Naleśniki z parówkami smaż z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.
Smacznego śniadania i udanego dnia!