Twoim najlepszym przyjacielem jest ten kto wyzwala w Tobie to co najlepsze.
Nazywane często włoskimi pierogami (zapewne ze względu na swoją formę). Najczęściej pieczone lub smażone. Nie będziemy się teraz spierać która wersja jest lepsza albo bardziej włoska. W naszym Przepyszniku proponujemy przepis „znajomej naszej znajomej”. Takie podobno są najlepsze :D
co potrzebujemy - ciasto:
co potrzebujemy - nadzienie:
Tak naprawdę to zależy co nam w „duszy gra”. W najprostszej wersji proponujemy:
Ponadto przyda nam się miseczka (lub inne naczynie) z wystarczająco ostrymi brzegami do wykrawania ciasta.
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i dodajemy troszeczkę cukru żeby je rozpuścić. Wszystkie składniki wyrabiamy jak normalne ciasto drożdżowe. Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy duże koła. Na każdy tak powstały placek nakładamy kolejno sos pomidorowy, plasterek szynki, plasterek sera – tak aby zostały marginesy na połączenie brzegów. Brzegi sklejamy jak pierogi. Smażymy nasze panzerotti na głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu.
.
Pomysł na 5+
Jeżeli źle znosimy smażone lub po prostu chcemy spróbować nieco innej wersji to zamiast smażenia w głębokim tłuszczu możemy surowe „panzerotti” posmarować oliwą/olejem, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku.
Smacznego ! :)