Reputacja jest tym, jak postrzegają nas inni, a charakter jest tym, kim naprawdę jesteśmy.
Gama ekologicznych wzmacniaczy dla roślin jest bardzo duża. Zatem warto znać i stosować wszystko to, co daje nam natura, w celu polepszenia naszych plonów. Rośliną, którą można wykorzystać, jako naturalny nawóz czy odżywkę dla innych bardzo wymagających okazów jest skrzyp polny. Roślina niezwykle popularna, można znaleźć ją w lasach, na polach czy pośród nieużytków.
Uznawana jest za chwast. Lubi obrastać pola zwłaszcza z roślinami okopowymi. Jednak ma ona również pozytywne właściwości. Wysuszone płonne części nadziemne są bogate we flawonoidy. Można je wykorzystać w ziołolecznictwie, działa moczopędnie, oczyszczająco, reguluje przemianę materii. Dzięki dużej ilości krzemionki wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. No i oczywiście ze skrzypu można wykonać cenny nawóz dla roślin.
Kilka zdań o skrzypie polnym
Skrzyp polny jest rośliną wieloletnią, która należy do rodziny skrzypowatych. Gatunek rozpowszechniony na całym świecie również w całej Polsce. Składa się z pędu płonnego, który osiąga do 40 cm wysokości, jest zielony, rozgałęziony, szorstki i żeberkowany. Samo kłącze, znajduje się pod ziemią jest długie, gdyż może osiągnąć nawet do 130 cm długości
w kolorze brązowym. W kłączu znajdziemy bulwy pędowe, w których kumulują się substancje zapasowe, potrzebne roślinie do życia. Liście na pędzie płonnym są drobne występują w okółku i otaczają węzły pędowe, mają kształt czarnych ząbków z białym obrzeżem. Skrzyp polny posiada również pędy zarodnionośne, wzniesione i w przeciwieństwie do pędów płonnych nierozgałęzione. Są one jasnobrązowe, na szczycie zakończone kłosem zarodnionośnym. Oczywiście w nim znajdują się zarodniki.
Skrzyp polny najczęściej można spotkać pośród nieużytków, w siedliskach segetalnych, ruderalnych. Jednak występuje również na polach uprawnych w ogródkach, przy torach, na łąkach, wysypiskach śmieci. Najlepiej czuje się na glebach wilgotnych i świeżych zarówno na gliniastych jak i piaszczystych. Można ją określać, jako wskaźnik silnej wilgotności głębszych części podłoża.
Warto pamiętać, że skrzyp polny jest bogaty w krzemionkę, która jest dobrze przyswajana zarówno przez człowieka jak i przez inne rośliny, a także: saponiny, fitosterole, alkaloidy, potas, żelazo, magnez, azot, witaminę C czy kwasy organiczne.
Jakie właściwości dla roślin ma skrzyp?
Wybierając skrzyp polny, jako odżywkę czy nawóz dla naszych roślin wzmacniamy je, a także zwiększamy ich odporność na choroby i szkodniki. Krzemionka zawarta w skrzypie wzmacnia ściany komórkowe roślin, co zmniejsza ich podatność na choroby grzybowe, a także mszycę, przędziorki, miseczniki, zarazę ziemniaka czy rdzę. Nawóz ze skrzypu jest przepełniony azotem i innymi makro i mikroelementami, które polepszają wygląd, plonowanie czy wybarwienie roślin uprawnych.
Uznaje się, że gnojówka ze skrzypu pobudza wzrost roślin, które były całkowicie spisane na stratę. Zarówno te zalane jak i ususzone. Warto postawić na skrzyp właśnie w takich krytycznych sytuacjach.
Dla jakich roślin nawóz ze skrzypu
Nawóz ze skrzypu sprawdzi się w uprawie praktycznie wszystkich roślin warzywnych i sadowniczych, oprócz ogórków, sałaty i szpinaku. Sam w sobie skrzyp woli kwaśne podłoże, jednak nawóz ze skrzypu jest bogaty w krzemionkę i wapń, przez to ma odczyn zasadowy. Zatem idealnie sprawdzi się dla tych roślin, które lubią taki odczyn. Jeśli chodzi o rośliny, których lepiej nie wzmacniać skrzypem to: wrzosy, azalie, rododendrony, cytrusy, magnolie i iglaki.
Jak zrobić nawóz ze skrzypu?
Do stworzenia gnojówki ze skrzypu polnego potrzebujemy około 1/4 wiaderka świeżo zebranego skrzypu polnego. Następnie całość do pełna zalewamy wodą. Najlepiej deszczówką lub wodą odstaną taka dla roślin jest najlepsza. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie. Gdy zaobserwujemy brak fermentującej piany w mieszaninie oznacza to, że gnojówka jest gotowa. Najlepiej stosować ją w rozcieńczeniu 1:1. Gnojówką można podlewać rośliny lub zrobić im oprysk, zabieg warto powtarzać, co 3 tygodnie.
Na szkodniki i choroby równie dobrze sprawdzają się wywary i napary ze skrzypu. Robi się je trochę szybciej i nie wydzielają one zapachu.
Aby wykonać wywar ze skrzypu potrzebujemy około 1 kg świeżego lub suszonego ziela skrzypu polnego, całość wsadzamy do pojemnika i zalewamy około 10 litrami wody, następnie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie całość gotujemy przez 30 minut i po wystygnięciu wywar jest gotowy. Podobnie jak gnojówkę warto stosować go w rozcieńczeniu 1:1.
Stosowanie naturalnych nawozów jest całkowicie bezpieczne dla środowiska. Zadbajmy o to, aby coraz częściej korzystać z takich wzmacniaczy dla roślin. Zdecydowanie za dużo chemii krąży po naszej planecie, aby jeszcze więcej jej dokładać. Pamiętaj, że przygotowywanie takiej gnojówki czy wywaru ze skrzypu może być dobrym pomysłem do spędzenia czasu z dziećmi i zaangażowania ich w codzienne domowe obowiązki.
Autorka: Martyna Cieślińska
Słowa kluczowe: nawóz ze skrzypu, dla jakich roślin nawóz ze skrzypu, gnojówka ze skrzypu, wyciąg ze skrzypu wzmacnia rośliny, skrzyp do walki z chorobami grzybowymi, skrzyp zwalcza szkodniki
Literatura
1. Nawożenie roślin ogrodniczych, J. Nurzyński, 2008
2. 250 eko preparatów na szkodniki i choroby, Z. Przybylak, 2020
3. Kanał na youtube.com – Zielone Pogotowie
4. Atlas chwastów, W. Tymrakiewicz, PWRiL, 1976
5. Fizjologia roślin, J. Kopcewicz, K. Jaworski, S. Lewak, 2019
6. Wielka księga ogrodnika i działkowca, praktyczny poradnik, W. Kawollek, 2022
7. Skrzyp – rośliny z przeszłości, Biologia w szkole, M. Ples, 2016
8. Mała księga ziół, A. Mazerant-Leszkowska, 1990
9. Dzikie rośliny jadalne Polski, Przewodnik survivalowy, 2004