To mogłoby się zaczynać tak: ...weź oko traszki, dwa korzenie przetacznika, kwiat goryczki... ;) Dla niewtajemniczonych to zupy z chwastów. Dla tych, którzy lubią eksperymetowac w kuchni i cenią powroty do tradycji będzie to wspaniała podróż do...
Nazywane często włoskimi pierogami (zapewne ze względu na swoją formę). Najczęściej pieczone lub smażone. Nie będziemy się teraz spierać która wersja jest lepsza albo bardziej włoska. W naszym Przepyszniku proponujemy przepis „znajomej naszej...
Najbardziej lubimy szybkie i proste dania, więc poniżej prezentujemy chyba jedną z najprostszych (o ile nie najprostszą) zupę - krem. Danie dla zapracowanych, zagonionych, kiedy brakuje czasu na długie stanie przy garnkach i pomysłów. A co więcej -...
Zbliża się weekend.To zwykle czas mniej lub bardzie uroczystych spotkań, a co tym idzie - "kombinacji alpejskiej" co też podać na stół. Poniżej przepis na moją ulubioną sałatkę. Dlaczego ulubioną? Bo jest szybka, prosta i efektowna. Co potrzebujemy:...
Dzisiaj proponujemy bakłażana lub jak kto woli - oberżynę. Popularny we Włoszech u nas ciągle jeszcze niedoceniany. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (chociaż w naszym przepisie nie jest to najistotniejsze ;) oraz bogaty w potas, wapń i magnez....
Dzisiaj prezentujemy smaczne i efektowne danie jakim jest Zupa-krem z buraków. Nie jest zbyt trudny ani zbyt drogi, a do tego można zaskoczyć zarówno domowników jak i gości. Przed długim weekendem będzie jak znalazł - więc do dzieła! co...
Nie trudno zauważyć, że sezon grzybowy w pełni, a co za tym idzie szukamy pomysłów, jak te nasze zdobycze wykorzystać. Dla poszukujących alternatywy dla wędlin tym razem proponujemy pasztet grzybowy, a konkretnie z grzybowych nóżek, z którymi zwykle...
Kontynuujemy serię Przepysznika z zupami dobrymi i pożywnymi. Tym razem proponujemy zupę chlebową. Zupa ta oprócz smaku ma jeszcze jedną zaletę – pozwala wykorzystać czerstwy chleb. co potrzebujemy: 6 kromek czerstwego chleba, 2 litry wody, 1 łyżka...
Zupy powracają do łask i ponownie stają się numerem 1 na polskich stołach. Są zdrowe, pożywne, a w sezonie zimowym czy takim przejściowym jak przedwiośnie- wręcz niezbędne. Dzisiaj zupa "samo zdrowie" - Zupa cebulowa. co potrzebujemy: 5 dużych...
Czas jesienny to czas przetworów. W tym roku natura nieco przyśpieszyła wegetację i... naszą pracę. Większość słoiczków stoi już na półkach, stanowiąc zbiór kolorowych smakołyków, po które będziemy z przyjemnością i apetytem sięgać w zimowe...
Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.