Nazywane często włoskimi pierogami (zapewne ze względu na swoją formę). Najczęściej pieczone lub smażone. Nie będziemy się teraz spierać która wersja jest lepsza albo bardziej włoska. W naszym Przepyszniku proponujemy przepis „znajomej naszej...
Najbardziej lubimy szybkie i proste dania, więc poniżej prezentujemy chyba jedną z najprostszych (o ile nie najprostszą) zupę - krem. Danie dla zapracowanych, zagonionych, kiedy brakuje czasu na długie stanie przy garnkach i pomysłów. A co więcej -...
Zbliża się weekend.To zwykle czas mniej lub bardzie uroczystych spotkań, a co tym idzie - "kombinacji alpejskiej" co też podać na stół. Poniżej przepis na moją ulubioną sałatkę. Dlaczego ulubioną? Bo jest szybka, prosta i efektowna. Co potrzebujemy:...
Dzisiaj proponujemy bakłażana lub jak kto woli - oberżynę. Popularny we Włoszech u nas ciągle jeszcze niedoceniany. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (chociaż w naszym przepisie nie jest to najistotniejsze ;) oraz bogaty w potas, wapń i magnez....
Dzisiaj prezentujemy smaczne i efektowne danie jakim jest Zupa-krem z buraków. Nie jest zbyt trudny ani zbyt drogi, a do tego można zaskoczyć zarówno domowników jak i gości. Przed długim weekendem będzie jak znalazł - więc do dzieła! co...
Nie trudno zauważyć, że sezon grzybowy w pełni, a co za tym idzie szukamy pomysłów, jak te nasze zdobycze wykorzystać. Dla poszukujących alternatywy dla wędlin tym razem proponujemy pasztet grzybowy, a konkretnie z grzybowych nóżek, z którymi zwykle...
Kontynuujemy serię Przepysznika z zupami dobrymi i pożywnymi. Tym razem proponujemy zupę chlebową. Zupa ta oprócz smaku ma jeszcze jedną zaletę – pozwala wykorzystać czerstwy chleb. co potrzebujemy: 6 kromek czerstwego chleba, 2 litry wody, 1 łyżka...
Zupy powracają do łask i ponownie stają się numerem 1 na polskich stołach. Są zdrowe, pożywne, a w sezonie zimowym czy takim przejściowym jak przedwiośnie- wręcz niezbędne. Dzisiaj zupa "samo zdrowie" - Zupa cebulowa. co potrzebujemy: 5 dużych...
Czas jesienny to czas przetworów. W tym roku natura nieco przyśpieszyła wegetację i... naszą pracę. Większość słoiczków stoi już na półkach, stanowiąc zbiór kolorowych smakołyków, po które będziemy z przyjemnością i apetytem sięgać w zimowe...
Co zrobić kiedy znudziły nas sklepowe wędliny i sery? Szukamy czegoś oryginalnego i smacznego. Proszę oto Pan Bakłażan czyli kontynuujemy wykorzystywanie jesiennych, ogrodowych "niedobitków". Jeżeli nie znajduje się on w naszym ogrodowym arsenale...
Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.