seniorzy
Dzisiaj jest, 4 lipca 2020
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
12.06.2020 / Przepysznik
A może tak chleb upiec?

Przepis ten jest sprawdzony przez mojego tatę, który w czasie szaleństwa epidemii odkrył w sobie pasję do kucharzenia. I sprawdzony przez naszą rodzinkę, która odkryła w sobie pasję do jedzenia wszystkiego, co upichcił ;)

 

co potrzebujemy - ciasto:

 

0,5 kg mąki pszennej 650

0,5 szklanki mąki żytniej

0,25 dkg drożdży (świeżych) lub 7 – 10 g (suchych)

2-3 łyżeczki soli

2-3 łyżki oleju (najlepiej oliwy)

0,75 - 1 l letniej wody (ok. 38-40⁰C)

Olej i otręby do formy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy posmarować formę olejem i posypać otrębami. Po wyrośnięciu ciasto należy delikatnie wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką – i wlać do formy. Formę przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Ciasto można po górze posmarować oliwą.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 250⁰, przez 30 – 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200⁰ i jeszcze pieczemy przez ok. 20 minut (dobrze jest sprawdzać patyczkiem).

 

 

  Pomysł na 5+ 

  1. Cisto możemy wzbogacić o np. płatki owsiane lub/i słonecznik, pestki dyni, w ilości ok. 0,5 szklanki.
  2. Warto do piekarnika wstawić garnek z wodą, co pozwoli uniknąć przesuszenia ciasta.

Smacznego ! :) 

 


Obraz congerdesign z Pixabay 

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję