Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Bulgogi 불고기. Jest to grillowana wołowina w dość specyficznej marynacie.
co potrzebujemy:
wykonanie:
Mięso kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien. Ważne też aby mięso było jak najwyższej jakości i dobrze pokrojone.
Marynata:
Mieszamy razem sos sojowy, łyżkę wody, cukier, olej sezamowy, posiekaną cebulę, zmielony/zmiażdżony czosnek, pieprz i imbir.
Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na 5 godzin. (nieraz mięso marynuje mi się całą noc, a nieraz odstawiam na dosłownie tylko godzinę, jednak najlepiej jest odstawić go na co najmniej 2 godziny).
Mięso smażymy/grillujemy. Gdy je lekko podsmażymy dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i cebulę dymkę.
Do mięsa podajemy miseczkę ryżu i oczywiście jeśli jesteśmy w posiadaniu kimchi* to również i to :)
Pomysły na 5+
Jeżeli mam gotowy kupiony sos do bulgogów, marynatę przygotowuję z sosu sojowego(4 łyżki), zmiażdżonego czosnku, oleju sezamowego(1 łyżeczka) i czasami dodaję imbir(pół łyżeczki), ale to zależy czy mam go akurat w domu czy nie. Mięso odstawiam. Po kilku godzinach smażę na patelni razem z marynatą i dodaję marchewkę i cebulę dymkę.
smacznego :)
*Kimchi – tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.Wikipedia