Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Jeżeli nagle przyszła nam ochota poczuć się jak na wycieczce w odległym zakątku świata, a może po prostu lubimy kuchnię azjatycką lub chcemy zaskoczyć znajomych, to danie będzie w sam raz :)
Co potrzebujemy?
* piersi z kurczaka (podwójne)
* mąka
* mąka ziemniaczana
* jajko
* olej do smażenia
sos:
* sos sojowy (ja użyłam ciemnego, ale może być też jasny)
* miód
* cukier
* imbir (około 8 grubszych plastrów)
* cebula
* 6 większych ząbków czosnku
* 1 cebula
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w dosyć niewielką kostkę. Do głębokiego talerza lub miski wrzucamy jajko i odrobinę wody po czym ubijamy. Na duży talerz wsypujemy mąkę oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Każdy kawałek kurczaka zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy
w mące.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej (ja zmieszałam odrobinę masła z olejem). Oleju powinno być tyle by praktycznie w całości pokryć kawałki kurczaka. Gdy otrzymamy złocisty kolor, mięso wykładamy na ręczniki papierowe (to pozwoli nam chociaż trochę pozbyć się niechcianego oleju).
Sos: do głębszego garnka wrzucamy drobno pokrojony imbir. Przepuszczony w prasce czosnek, 6 łyżek sosu sojowego oraz 2 łyżki miodu. Podsmażamy na małym ogniu.
W innym garnku gotujemy przez 4 minuty cebulę (kiedy dołożymy ją do sosu powinna być miękka). Ugotowaną cebulę pokrojoną w większą kostkę dorzucamy do sosu. Mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wsypujemy 2/3 kopiate łyżeczki cukru (jeśli chcemy by sos był słodszy dodajemy cukier wedle uznania:) Wrzucamy mięso i wszystko razem mieszamy gotując na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste można wlać pół szklanki wody, lub więcej jeśli nadal będzie za gęste.
Danie podawać z ryżem. Na sam koniec wszystko można posypać sezamem, będzie wtedy ładniej wyglądało :)
Smacznego!
Autorka: Monika Tyczyńska