seniorzy
Dzisiaj jest, 23 maja 2019
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
02.03.2019 / Przepysznik
Przepysznik - Bakłażan faszerowany

Dzisiaj proponujemy bakłażana lub jak kto woli - oberżynę. Popularny we Włoszech u nas ciągle jeszcze niedoceniany. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (chociaż w naszym przepisie nie jest to najistotniejsze ;) oraz bogaty w potas, wapń i magnez. Ponadto jest źródłem błonnika i zawiera znikome ilości witamin: C, A i witamin z grupy B.  

Poniższy przepis przeznaczony jest dla 4 osób. 

 

co potrzebujemy:

1 duży lub 2 mniejsze bakłażany

 

DO FARSZU: 

2 piersi  kurczaka,

2 jajka - całe 

½ średniej cebuli

½ pęczka pietruszki

½ łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżki sera żółtego  (twardego)

1-2 bułki (suszona lub po prostu "starsza") ,

ząbek czosnku

sól, maggi do smaku 

 

DO SOSU:

usunięte miękkie części bakłażana (bez nasion)

½ jabłka

cebula

 

Wykonanie:

Bakłażana myjemy (nie obieramy) i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie usuwamy ze środka miąższ i nasiona tak aby z połówki powstała "łódka" z brzegami grubości ok. 1cm.

FARSZ: Przygotowujemy podobnie jak mielone. Kurczaka (surowego) mielimy.Bułkę przed dodaniem moczymy i wygniecioną wrzucamy do pozostałych składników. Cebulę trzemy na tarce - oczka "jarzynówka", wygniatamy czosnek. Dodajemy jajka i drobno starty ser żółty.  Kroimy pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy dodajemy pieprz cayenne (który zaostrzy smak) i doprawiamy solą, maggi - do smaku. 

Tak przygotowany farsz nakładamy do przygotowanych bakłażanów (można "z górką") i całość układamy na blasze z ok. 2-3 łyżkami oliwy. 

SOS: jest jednym z ciekawszych elementów. Miękkie części bakłażana, które wstępnie usunęliśmy, rozdzielamy usuwając nasiona (przeważnie można je po prostu odkroić). Jabłko kroimy na plasterki a cebulę na ćwiartki. Składniki te układamy wokół bakłażana - będą się tam dusiły.

Wszystko razem stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 25 - 30min. (nawet do 40 min. w zależności od bakłażana i farszu)

Po upieczeniu pozostaje nam już tylko dokończyć sos. Wyjmujemy wszystkie duszone składniki sosowe (miąższ, jabłko, cebulę) i blendujemy. Tak przygotowane, mieszamy z oliwą spod "pieczeni" i gotowe. Sos ma lekko orzechowy smak. 

 

 Pomysł na 5+ 

1. Faszerowanego bakłażana można podawać na zimno i polewać sosem z sosjerki.

2. Jako ser doskonale sprawdza się parmezan, ale ze względu na cenę może być każdy inny twardy ser.

3. Do pieczenia można użyć oleju - wtedy warto dodać ½ - 1 łyżki masła.

 

UWAGA 

1. Dla niektórych bakłażan jest za gorzki (przyznam, że mnie nie przeszkadza i uważam, że to jego urok), ale są sposoby na usunięcie goryczki z miąższu i jego części pozostałej przy łupince: wyjęty miąższ odkładamy na sito lub durszlak i solimy ze wszystkich stron, pozostałe połówki solimy od wewnątrz i kładziemy na papierowym ręczniku dnem do góry. Po ok. pół godzinie spłukujemy połówki i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Natomiast miąższ płuczemy i odciskamy sok zgniatając kostki bakłażana w ściśniętej dłoni. (sposób znaleziony:http://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata,baklazan-wskazowki-jak-przygotowac). 

 

Smacznego ! :) 

 

Oprac. Ops. HappySenior.pl

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję