Bóg wysłuchuje tych, którzy błagają o łaskę zapomnienia dla nienawiści, lecz głuchy jest na głos tych, którzy chcą uciec przed miłością.
W związku z tym, że czas jest świąteczny – proponujemy dziś przepis na MAZURKA ORZECHOWEGO, z książki Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej „Domowe ciasta i ciasteczka” wydanej w 1988 roku, przez wydawnictwo „ALFA”. Mazurek ten jest ulubionym świątecznym przysmakiem w moim domu rodzinnym (co niekiedy skutkowało koniecznością pieczenia aż dwóch mazurków) i pomimo dużej pracochłonności warto się troszeczkę pomęczyć – rozpływa się w ustach.
Co potrzebujemy:
ciasto:
15 dag orzechów,
15 dag masła lub margaryny,
15 dag (8łyżek) cukru
10 dag (1/2 szklanki) mąki
3 białka,
Tłuszcz i bułka tarta do formy;
polewa,
3 żółtka
15 dag (8łyżek) cukru
Cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Orzechy do dekoracji,
Wykonanie:
Orzechy mielimy. Masło ucieramy do białości dodając stopniowo cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta delikatnie mieszamy, dodając do utartego masła, na przemian, przesianą mąkę, pianę z białek i zmielone orzechy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną uprzednio tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min. W umiarkowanie gorącym piekarniku.
Przygotowujemy polewę. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do tak powstałej masy żółtkowej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu, na ciepłe ciasto, smarujemy polew, dekorujemy orzechami i ponownie wstawiamy do piekarnika na 3-4 min.
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl