seniorzy
Dzisiaj jest, 17 kwietnia 2024
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
16.04.2022 / Przepysznik
Przepysznik - MAZUREK ORZECHOWY

W związku z tym, że czas jest świąteczny – proponujemy dziś przepis na MAZURKA ORZECHOWEGO, z książki Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej „Domowe ciasta i ciasteczka” wydanej w 1988 roku, przez wydawnictwo „ALFA”. Mazurek ten jest ulubionym świątecznym przysmakiem w moim domu rodzinnym (co niekiedy skutkowało koniecznością pieczenia aż dwóch mazurków) i pomimo dużej pracochłonności warto się troszeczkę pomęczyć – rozpływa się w ustach.

 

Co potrzebujemy:

ciasto:

15 dag orzechów,

15 dag masła lub margaryny,

15 dag (8łyżek) cukru

10 dag (1/2 szklanki) mąki

3 białka,                   

Tłuszcz i bułka tarta do formy;

 

polewa,

3 żółtka

15 dag (8łyżek) cukru

Cukier waniliowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Orzechy do dekoracji,

 

Wykonanie:

Orzechy mielimy. Masło ucieramy do białości dodając stopniowo cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta delikatnie mieszamy, dodając do utartego masła, na przemian, przesianą mąkę, pianę z białek i zmielone orzechy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną uprzednio tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min. W umiarkowanie gorącym piekarniku.

Przygotowujemy polewę. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do tak powstałej masy żółtkowej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu, na ciepłe ciasto, smarujemy polew, dekorujemy orzechami i ponownie wstawiamy do piekarnika na 3-4 min.

 

Smacznego ! :) 

Oprac. Ops. HappySenior.pl

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję