Silny jest ten, kto potrafi przezwyciężyć swe szkodliwe przyzwyczajenia.
Nie trudno zauważyć, że sezon grzybowy w pełni, a co za tym idzie szukamy pomysłów, jak te nasze zdobycze wykorzystać. Dla poszukujących alternatywy dla wędlin tym razem proponujemy pasztet grzybowy, a konkretnie z grzybowych nóżek, z którymi zwykle nie wiadomo co zrobić.
co potrzebujemy:
ok. 0,5 kg grzybowych nóżek (w moim domu najczęściej przerabiamy nóżki kozaków)
5-7 kulek angielskiego ziela,
1 listek laurowy,
1 płaska łyżka soli,
1,5 - 2 suchych bułek,
3-4 jajka - całe,
2 łyżki oliwy/oleju
1 surowa marchewka
2 średnie cebule,
2 łodygi selera,
10 cm pora,
kilka gałązek koperku,
½ pęczka pietruszki,
½ łyżeczki pieprzu,
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
szczypta tymianku, szczypta oregano, szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czosnku niedżwiedziego lub mały ząbek czosnku,
sól, maggi (ok. 1 łyżeczka) do smaku
Wykonanie:
W dwóch litrach wody zagotowujemy angielskie ziele z listkiem laurowym i płaską łyżką soli. Do wrzątku wrzucamy nóżki grzybowe i całość gotujemy 5 minut. Odcedzamy i dwukrotnie mielimy.
Bułki przed dodaniem moczymy (nie rozmaczamy), wygniecione mielimy.
Kroimy cebulę i pora. Dusimy na oliwie/oleju, a następnie mielimy dwukrotnie i wraz ze zmieloną bułką dodajemy do grzybów.
Mielimy surową marchewkę i seler, które również dodajemy do ww. składników.
Kroimy pietruszkę, koperek. Jajka (całe) ubijamy i wlewamy do masy grzybowej. Dodajemy pieprz i pieprz cayenne (który zaostrzy smak), szczypty tymianku, oregano, gałki muszkatołowej, czosnku niedżwiedziego (lub zgnieciony mały ząbęk czosnku) doprawiamy solą, maggi - do smaku.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy formę "keksówkę": natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Naszą masę grzybową wkładamy do formy wypełniając ją w 2/3. Wsadzamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
Pomysł na 5+
1. Jeżeli nasza masa jest za rzadka to możemy ją posypać łyżką żelatyny i mieszamy (oczywiście przed dodaniem do formy).
2. Zamiast pieprzu cayenne można wykorzystać pastę "ajvar" - paprykowo-bakłażanową.
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl