Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami na które NIE MASZ WPŁYWU.
Czas jesienny to czas przetworów. W tym roku natura nieco przyśpieszyła wegetację i... naszą pracę. Większość słoiczków stoi już na półkach, stanowiąc zbiór kolorowych smakołyków, po które będziemy z przyjemnością i apetytem sięgać w zimowe zawieruchy. W naszych ogrodach zbieramy jeszcze "niedobitki" niektórych warzyw np. cukinii, zastanawiając się co jeszcze można zrobić. Warto pomyśleć np. o domowym ketchupie.
Tym razem jest to propozycja pani Justyny.
co potrzebujemy:
1,5 kg oczyszczonej cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chili
3 słoiczki (ok 200ml.) koncentratu pomidorowego
1 szklanka (niecała) octu spirytusowego
sól
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę drobno kroimy. Następnie zasalamy garścią soli i pozostawiamy na 1-2 godz. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok. 05 godz. (do miękkości). Uzyskaną masę miksujemy i na końcu dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Całość Pasteryzujemy w słoikach ok. 10 min.
Pomysł na 5+ - nasze małe modyfikacje
1. Warto ocet spirytusowy zamienić na jabłkowy - dodajemy wtedy więcej - jest łagodniejszy, ale zdrowszy.
2. Można ominąć końcowe gotowanie/pasteryzowanie przez nalewanie gąrącej masy prosto do słoików, które zakręcamy ;) i stawiamy dnem do góry.
Smacznego ! :)
Zaloguj się na Facebooka, by komentować i zobaczyć komentarze