seniorzy
Dzisiaj jest, 21 września 2019
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
30.08.2019 / Przepysznik
Przepysznik - PRZETWORY - Jej wysokość "piklowatość"

Lato i schyłek lata to czas zbiorów i przygotowania do zimy, Bez względu na to jak bardzo staramy się być (lub już jesteśmy) nowocześni, wpadamy w ten najbardziej naturalny rytm. Obecnie bardzo modne jest "zdrowe życie" - a zdrowe życie to m.in. zdrowe posiłki przygotowywane na naturalnych składnikach.  

 

Jesteśmy jak najbardziej za promowaniem tego stylu (nie dlatego, że to modne, ale dlatego, że to zdrowo) i wpisując sie ten trend, tym razem proponujemy ciekawe przetwory - autorskie pomysły mojej mamy :). 

 

co potrzebujemy:

 

do słoika (na 1 słoik):

3 gałązki pietruszki – zielone końcówki (zwykle jednej gałązki)

dobra garść cebulki szalotki (lub po prostu drobna cebulka)

do pięciu małych ogórków

1 żółta młoda cukinia – z łupinką 

1-1/2 papryki czerwonej albo zielonej

2 gałązki tymianku (ok. 5cm) 

1 gałązka oregano (ok. 5cm)

1 gałązka bazylii czerwonej (ok. 5cm) z listkami

 

1 łyżka soli  ½ łyżki (jeżeli solimy zalewę)

 

do zalewy (ok 1,7 l zalewy - wystarcza na 3 słoiki litrowe):

2 szklanki octu jabłkowego 5% (kolorowy),

5-6 łyżek cukru,

½ łyżeczki papryki ostrej (może być pieprz cayenne)

3 ziarenka angielskiego ziela

do smaku soli (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Cukinię, ogórki i paprykę kroimy (ale niezbyt drobno). Składniki układamy warstwami od pietruszki po zioła (pamiętajmy, że dodajemy zioła świeże), solimy jedną łyżką soli (jeżeli nie solimy zalewy) lub ½ łyżki (jeżeli decydujemy się dodać sól do zalewy). Zalewę gotujemy przez 15min  i ciepłą (nie wrzątkiem) zalewamy. 

 

Smacznego ! :) 

 

Oprac. Ops. HappySenior.pl 


Obraz Jenő Szabó z Pixabay

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję