Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Lato i schyłek lata to czas zbiorów i przygotowania do zimy, Bez względu na to jak bardzo staramy się być (lub już jesteśmy) nowocześni, wpadamy w ten najbardziej naturalny rytm. Obecnie bardzo modne jest "zdrowe życie" - a zdrowe życie to m.in. zdrowe posiłki przygotowywane na naturalnych składnikach.
Jesteśmy jak najbardziej za promowaniem tego stylu (nie dlatego, że to modne, ale dlatego, że to zdrowo) i wpisując sie ten trend, tym razem proponujemy ciekawe przetwory - autorskie pomysły mojej mamy :).
co potrzebujemy:
do słoika (na 1 słoik):
3 gałązki pietruszki – zielone końcówki (zwykle jednej gałązki)
dobra garść cebulki szalotki (lub po prostu drobna cebulka)
do pięciu małych ogórków
1 żółta młoda cukinia – z łupinką
1-1/2 papryki czerwonej albo zielonej
2 gałązki tymianku (ok. 5cm)
1 gałązka oregano (ok. 5cm)
1 gałązka bazylii czerwonej (ok. 5cm) z listkami
1 łyżka soli - ½ łyżki (jeżeli solimy zalewę)
do zalewy (ok 1,7 l zalewy - wystarcza na 3 słoiki litrowe):
2 szklanki octu jabłkowego 5% (kolorowy),
5-6 łyżek cukru,
½ łyżeczki papryki ostrej (może być pieprz cayenne)
3 ziarenka angielskiego ziela
do smaku soli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię, ogórki i paprykę kroimy (ale niezbyt drobno). Składniki układamy warstwami od pietruszki po zioła (pamiętajmy, że dodajemy zioła świeże), solimy jedną łyżką soli (jeżeli nie solimy zalewy) lub ½ łyżki (jeżeli decydujemy się dodać sól do zalewy). Zalewę gotujemy przez 15min i ciepłą (nie wrzątkiem) zalewamy.
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl