Silny jest ten, kto potrafi przezwyciężyć swe szkodliwe przyzwyczajenia.
Zupy powracają do łask i ponownie stają się numerem 1 na polskich stołach. Są zdrowe, pożywne, a w sezonie zimowym czy takim przejściowym jak przedwiośnie- wręcz niezbędne. Dzisiaj zupa "samo zdrowie" - Zupa cebulowa.
co potrzebujemy:
5 dużych cebul,
2 litry wody,
3 łyżki oliwy/oleju
1 średnia marchewka,
1 średnia pietruszka,
plaster selera,
2 pomidory (lub 5 średnich koktailowych),
ząbek czosnku,
koperek zielony (opcjonalnie),
3 kromki razowego chleba
sól, maggi, pieprz, pieprz cayenne (jeżeli ktoś lubi na ostro), pół liścia laurowego, 3 angielskie ziela, zielona pietruszka do smaku
Wykonanie:
Cebulę kroimy w talarki i podduszamy na oliwie/oleju. Następnie dodajemy pokrojony czosnek
i chwilę dusimy z cebulą na oliwie. Dodajemy warzywa (pokrojone lub starte według uznania). Dorzucamy pokrojonego pomidora. Nie dopuszczamy do zarumienienia cebuli (ma być szklista). Dolewamy ok. 1/2 litra wody, sypiemy sól, angielskie ziele i połówkę liścia laurowego i dusimy - do lekkiego zmiękczenia warzyw - ok. 15min. Zdejmujemy do przestygnięcia. Po ostygnięciu wszystko blendujemy i dolewamy pozostałą wodę. Zagotowujemy i dodajemy 3 kromki razowego chleba (pokrojone lub poszarpane). Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem, pieprzem cayenne, maggi i pietruszką - do smaku.
Pomysł na 5+
1. Do podkreślenia smaku można dodać łyżeczkę suszonej cebuli.
2. Zieloną pietruszkę można zastąpić kolendrą.
3. Zupę można podawać z jajami na twardo.
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl