seniorzy
Dzisiaj jest, 25 kwietnia 2024
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
22.02.2019 / Przepysznik
Przepysznik - Zupa cebulowa

Zupy powracają do łask i ponownie stają się numerem 1 na polskich stołach. Są zdrowe, pożywne, a w sezonie zimowym czy takim przejściowym jak przedwiośnie- wręcz niezbędne. Dzisiaj zupa "samo zdrowie"   - Zupa cebulowa.

 

co potrzebujemy:

5 dużych cebul,

2 litry wody,

3 łyżki oliwy/oleju 

1 średnia marchewka,

1 średnia pietruszka,

plaster selera,

2 pomidory (lub 5 średnich koktailowych),

ząbek czosnku,

koperek zielony (opcjonalnie),

3 kromki razowego chleba

sól, maggi, pieprz, pieprz cayenne (jeżeli ktoś lubi na ostro), pół liścia laurowego, 3 angielskie ziela, zielona pietruszka do smaku 

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w talarki i podduszamy na oliwie/oleju. Następnie dodajemy pokrojony  czosnek 
i chwilę dusimy z cebulą na oliwie. Dodajemy warzywa (pokrojone lub starte według uznania). Dorzucamy pokrojonego pomidora. Nie dopuszczamy do zarumienienia cebuli (ma być szklista). Dolewamy ok. 1/2 litra wody, sypiemy sól, angielskie ziele i połówkę liścia laurowego i dusimy - do lekkiego zmiękczenia warzyw - ok. 15min. Zdejmujemy do przestygnięcia. Po ostygnięciu wszystko blendujemy i dolewamy pozostałą wodę. Zagotowujemy i dodajemy 3 kromki razowego chleba (pokrojone lub poszarpane). Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem, pieprzem cayenne, maggi i pietruszką - do smaku. 

 

 

 Pomysł na 5+ 

1. Do podkreślenia smaku można dodać łyżeczkę suszonej cebuli.

2. Zieloną pietruszkę można zastąpić kolendrą.

3. Zupę można podawać z jajami na twardo.

 

Smacznego ! :) 

 

Oprac. Ops. HappySenior.pl

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję