Silny jest ten, kto potrafi przezwyciężyć swe szkodliwe przyzwyczajenia.
Kontynuujemy serię Przepysznika z zupami dobrymi i pożywnymi. Tym razem proponujemy zupę chlebową. Zupa ta oprócz smaku ma jeszcze jedną zaletę – pozwala wykorzystać czerstwy chleb.
co potrzebujemy:
6 kromek czerstwego chleba,
2 litry wody,
1 łyżka oliwa/olej
2 łyżki masła,
1 średnia cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa 9do smaku)
koperek zielony (opcjonalnie),
do smaku: sól,pieprz, maggi lub listek lubczyku, pieprz, pieprz cayenne (jeżeli ktoś lubi na ostro) lub oliwa smakowa, majeranek, oregano, zielona pietruszka (krojona – ok. 2 łyżki)
Wykonanie:
Roztopić masło z olejem. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę - zeszklić. Wlewamy wodę i solimy. Dokładamy gałkę muszkatołową. Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem, pieprzem cayenne, maggi i pietruszką - do smaku.
Gotujemy - ok. 10min - mieszając tyle aby lekko rozbić kostki chleba. Można dodać łyżeczkę cukru, koperek i dodać pół łyżki ziół typu „Vegeta” – naturalnej bez dodatku soli!
Pomysł na 5+
1. Jeżeli zupa jest za rzadka można dokroić czerstwego chleba.
2. 2. W przypadku chleba bez kminku można również dodać szczyptę kminku
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl