Każdy kto przestaje się uczyć jest stary, bez względu na to czy ma 20 czy 80 lat. Kto kontynuuje naukę pozostaje młody. Najwspanialszą rzeczą w życiu jest utrzymywanie swego umysłu młodym.
Dzisiaj prezentujemy smaczne i efektowne danie jakim jest Zupa-krem z buraków. Nie jest zbyt trudny ani zbyt drogi, a do tego można zaskoczyć zarówno domowników jak i gości. Przed długim weekendem będzie jak znalazł - więc do dzieła!
co potrzebujemy:
½ kg surowych czerwonych buraków
1 łyżki oliwy/oleju
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1l. soku jabłkowego
Ok. 1 l mleka słodkiego
3-4 łyżki słonecznika łuskanego
Śmietanka 30%
sól, maggi, pieprz, do smaku
zielona pietruszka
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło i oliwę/olej. Myjemy buraki umyć i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i wraz z burakami wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podduszamy i po ok. 5-10min wlewamy sok z jabłek. Gotujemy do zmiękczenia buraków. Następnie przestudzamy. Całość blendujemy. Masę przystawiamy na piec. Doprawiamy solą i dolewamy mleka do żądanej gęstości (ok. ½ l/). Zagotowujemy (5-10min.). Doprawiamy pieprzem, maggi, a jeżeli trzeba to jeszcze solą. - do smaku.
Ziarna słonecznika łuskanego podprażamy na patelni.
Podanie: w „barszczówkach” lub miseczkach- zdobimy „kleksami śmietany” i posypujemy słonecznikiem i zieloną pietruszką
Uwaga: pamiętajmy, że aby kolor pozostał piękny i intensywny zupy nie powinno się za długo gotować.
Pomysł na 5+
1. Dobrym dodatkiem są również jajka na twardo, ale dajemy jedną połówkę podzieloną na ćwiartki na jedną miseczkę.
2. Opcjonalnie do naszej zupy-krem można dodać również zielonego koperku.
Smacznego ! :)