seniorzy
Dzisiaj jest, 20 kwietnia 2024
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
02.03.2019 / Przepysznik
Przepysznik - Zupa-krem z buraków

Dzisiaj prezentujemy smaczne i efektowne danie jakim jest Zupa-krem z buraków. Nie jest zbyt trudny ani zbyt drogi, a do tego można zaskoczyć zarówno domowników jak i gości. Przed długim weekendem będzie jak znalazł - więc do dzieła!

 

co potrzebujemy:

½ kg surowych czerwonych buraków

1 łyżki oliwy/oleju 

2 łyżki masła

1 średnia cebula

1l. soku jabłkowego

Ok. 1 l mleka słodkiego

3-4 łyżki słonecznika łuskanego

Śmietanka 30%

sól, maggi, pieprz, do smaku 

zielona pietruszka 

 

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło i oliwę/olej. Myjemy buraki umyć i kroimy w drobną kostkę.  Cebulę również kroimy w drobną kostkę i wraz z burakami wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podduszamy i po ok. 5-10min wlewamy sok z jabłek. Gotujemy do zmiękczenia buraków. Następnie przestudzamy. Całość blendujemy. Masę przystawiamy na piec. Doprawiamy solą i dolewamy mleka do żądanej gęstości (ok. ½ l/). Zagotowujemy (5-10min.). Doprawiamy pieprzem, maggi, a jeżeli trzeba to jeszcze solą. - do smaku. 

Ziarna słonecznika łuskanego podprażamy na patelni.

 

Podanie: w „barszczówkach” lub miseczkach- zdobimy „kleksami śmietany” i posypujemy słonecznikiem i zieloną pietruszką

 

Uwaga: pamiętajmy, że aby kolor pozostał piękny i intensywny zupy nie powinno się za długo gotować. 

 

 Pomysł na 5+ 

1. Dobrym dodatkiem są również jajka na twardo, ale dajemy jedną połówkę podzieloną na ćwiartki na jedną miseczkę.

2.    Opcjonalnie do naszej zupy-krem można dodać również zielonego koperku.

Smacznego ! :)

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję