Gdyby ludzie pragnęli bardziej własnego szczęścia niż nieszczęścia innych, moglibyśmy niebawem mieć raj na ziemi.
Co prawa upały troszeczkę nam odpuściły, ale warto wypróbować przepis, który w razie nagłego nawrotu skwaru będzie idealny. W upalne dni trudno jest zrobić coś co będzie się chciało zjeść. Gorąco zwykle zniechęca do jakiegokolwiek wysiłku i dotyczy to zarówno przygotowywania jak i samego jedzenia. Dobrym pomysłem są dania, które są chłodne i "rześkie".
Dlatego proponujemy sałatkę, która niewątpliwie jest właśnie takim daniem, a do tego tanim i szybkim (szczególnie dla działkowców:). Tym bardziej, że wykorzystujemy tu przerośnięte ogórki, których nie da się wcisnąć do słoika ;)
co potrzebujemy:
2- 3 ogórki długie (ok. 5 jeżeli krótsze)
½ pęczka rzodkiewek (lub 3 rzepy)
½ - 1 paczki makaronu
½ pęczka cebuli, ½ pęczka pietruszki, ½ pęczka koperku
1 jogurt typu greckiego
1 paczka przyprawy tzatziki
Wykonanie:
Ogórki i rzodkiewkę (lub rzepę) zetrzeć na tarce – oczka „jarzynówka” (albo cieniutkie plasterki) i na chwilę odstawić by oddały wodę. Następnie wodę odcisnąć.
Pokroić wszystkie „zielone” czyli cebulkę, pietruszkę i koperek.
Makaron ugotować, ostudzić i pokroić. Ilość makaronu zależy od naszych preferencji – co kto lubi. Bardzo dobrze sprawdza się tu makaron penne – krojony w „pierścionki” dodaje atrakcyjności, ale może być również każdy inny.
Jogurt mieszamy z przyprawą tzatziki.
Całość mieszamy i pakujemy do lodówki – zimna jest smaczniejsza. Można na koniec dosolić.
Pomysł na 5+
1. Do sałatki można dodać 20 dag szynki gotowanej pokrojonej w kostkę – wersja „na bogato” .
2. Jeżeli ktoś woli słodszą można do jogurtu z przyprawą dodać jeszcze np. miodu lub syropu aloesowego itp.
3. Jogurt typu greckiego można zastąpić np. jogurtem naturalnym, nalezy jednak uważać żeby nie był zbyt rzadki - można go wtedy zagęścić majonezem, ale sałatka traci nieco na lekkości.
Smacznego ! :)
Oprac. Ops. HappySenior.pl