seniorzy
Dzisiaj jest, 9 grudnia 2019
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
22.03.2019 / Przepysznik
Wariacje na temat Panzerotti

Nazywane często włoskimi pierogami (zapewne ze względu na swoją formę). Najczęściej pieczone lub smażone. Nie będziemy się teraz spierać która wersja jest lepsza albo bardziej włoska. W naszym Przepyszniku proponujemy przepis „znajomej naszej znajomej”.  Takie podobno są najlepsze :D

 

co potrzebujemy - ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • dobra szczypta soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 l mleka
  • oliwa lub olej słonecznikowy

 

co potrzebujemy - nadzienie:

Tak naprawdę to zależy co nam w „duszy gra”. W najprostszej wersji proponujemy:

  • sos pomidorowy – jak na pizzę (można kupić gotowy lub zrobić z przecieru pomidorowego)
  • plasterki szynki
  • plasterki żółtego sera (może być również mozzarella)

 

Ponadto przyda nam się miseczka (lub inne naczynie) z wystarczająco ostrymi brzegami do wykrawania ciasta.

 

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i dodajemy troszeczkę cukru żeby je rozpuścić. Wszystkie składniki wyrabiamy jak normalne ciasto drożdżowe.  Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy duże koła. Na każdy tak powstały placek nakładamy kolejno sos pomidorowy, plasterek szynki, plasterek sera – tak aby zostały marginesy na połączenie brzegów. Brzegi sklejamy jak pierogi. Smażymy nasze panzerotti na głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu.

.

 Pomysł na 5+ 

Jeżeli źle znosimy smażone lub po prostu chcemy spróbować nieco innej wersji to zamiast smażenia w głębokim tłuszczu możemy surowe „panzerotti” posmarować oliwą/olejem, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku.

 

Smacznego ! :) 

 

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję