Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten kto daje.
Ramen, placuszki okonomiyaki , czy może pierożki Gyoza? Sprawdź, jakie dania inspirowane Japonią warto dodać do swojego menu!
JAPOŃSKA SAŁATKA Z GRZYBAMI FUNGUS
Składniki:
100 g Grzybów fungus House of Asia blanszowanych
200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki
50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry
Sos:
3 łyżki Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
2 łyżki Soku z limonki House of Asia
2 łyżki majonezu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut.
1. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój.
2. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
3. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.
Japońskie placuszki okonomiyaki
Składniki:
100g Panierki panko House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
540 g Kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski
½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Sos:
1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
4 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
PIEROŻKI GYOZA Z MIĘSEM
Ilość porcji: 4
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia
400 g mięsa mielonego z indyka
1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków kolendry
Sposób przygotowania:
TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z chili House of Asia.
RAMEN
Składniki:
2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
1 saszetka Pasty Miso House of Asia
½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru
2 trawy cytrynowe
150 g mięsa wieprzowego
2 jajka
4 łyżki oleju
garść posiekanej dymki
Sposób przygotowania:
SZASZŁYKI Z WIEPRZOWINY I GRZYBÓW SHIITAKE
Składniki:
284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
100 g Sosu Tonkatsu House of Asia
400 g karkówki pokrojonej w kostkę
2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Olej
Patyczki bambusowe do szaszłyków
Sposób przygotowania:
TATAKI Z ŁOSOSIA Z SAŁATKĄ Z FASOLI
Ilość porcji: 4
Czas: 35
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia
50 g Sosu Teriyaki House of Asia
1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
½ puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
400 g filetu z łososia
Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby
2 łyżki kolendry
1 limonka
Sposób przygotowania:
ZUPA KIMCZI
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
80 g Sosu Kimchi House of Asia
300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski
1,5 l bulionu drobiowego
200 g kapusty pekińskiej
50 g marchewki pokrojonej w półplastry
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oleju
1 pęczek drobno pokrojonej dymki
3 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
TERIYAKI BOWL
Ilość porcji: 2
Czas: 40
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico
70 g Sosu Teriyaki House of Asia
100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
100 g ryżu basmatti
1 awokado odmiany hass
1 mała marchewka
1 cebula czerwona pokrojona w pióra
Sól, pierz do przyprawienia kurczaka
Do podania:
2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico
1 limonka pokrojona w cząstki
3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Sposób przygotowania: