Ludzie są na tyle szczęśliwi, na ile sobie pozwolą.
Rozgrzewający krem z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 opakowania serka topionego kremowego lub garść startego sera Gouda MSM Mońki
- 250 ml wody
- sól, płatki chili, sos sojowy do smaku
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili. Udekorować uprzednio uprażonymi pestkami dyni.
* * * * * *
Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 0,6 l letniej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 300 g pomidorów krojonych pelati,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy:
- 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów,
- 5 plastrów kiełbasy pepperoni,
- 2 garście czarnych oliwek,
- 0,5 kg miąższu dyni
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
* * * * * *
Pieczona dynia hokkaido z serem żółtym i papryczką chili
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. aż się przyrumieni. Posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.
* * * * * *
Zapiekanka z dynią i serem
Składniki:
- brokuł
- bakłażan
- 30-40 g miąższu dyni
- 3-4 pomidory
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.
* * * * * *
Duńska zupa porowa z serkiem topionym.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 3-4 pory
- 1 cebula
- 4 łyżki masła MSM Mońki
- 200 g (2 opakowania) serka topionego
- gruby plaster szynki
- pół szklanki gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
* * * * * *
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła MSM Mońki
- 200 g serka topionego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 100 g gotowego ciasta francuskiego
- pieprz czarny i sól do smaku
Wykonanie:
Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.
* * * * * *
Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską
Składniki:
- 500 g chleba razowego żytniego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 l rosołu lub bulionu
- ½ łyżeczki kminku
- 250 g wędzonej kiełbasy
- 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- bagietka pszenna lub żytnia
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Wykonanie:
Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.
Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.
* * * * * *
Zupa serowa z szynką i chili
Składniki:
- 150 g szynki konserwowej
- 300 g (3 opakowania) serka topionego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka masła MSM Mońki
- 3 średnie pomidory
- 1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
* * * * * *
Zapiekanka po nelsońsku
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 20 g suszonych podgrzybków
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
- mąka
- sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.