Kiedy staje się oczywiste, że cele nie mogą zostać osiągnięte, nie dostosowuj celów, dostosuj działania.
Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.
Jeśli Tobie także brakuje pomysłów na nietuzinkowe potrawy świąteczne, koniecznie wypróbuj nasze propozycje –doprawione szczyptą fantAZJI. Tegoroczne święta mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki zastosowaniu niezwykłych składników, które wzbogacą smak tradycyjnych potraw! Poniżej znajdziesz m.in. przepis na kaczkę – zdziwisz się przy tym, że przygotowanie tego wykwintnego dania może być tak mało skomplikowane. Polecamy także śledzie, które z azjatyckimi produktami smakują wręcz niewiarygodnie. Znajdzie się także coś dla fanów barszczu czerwonego i pierogów – tym razem w wersji z grzybami shiitake.
Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na te i inne świąteczne dania z odrobiną fantAZJI.
Wesołych i smacznych świąt!
* * * * * *
Azjatycka Ryba po Grecku
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty miso House of Asia
230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej
600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 mały seler
2 średnie cebule
Mąka do smażenia
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Barszcz czerwony z grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
2 l wody
2 kg buraków
1 średni seler
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 cebule przekrojone na pół
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
2 łyżki suszonego majeranku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu
buraczanego.
* * * * * *
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
200 g Panierki panko House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku
15 g Pasty miso House of Asia
50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara
600 g filetu z dorsza
2 jajka
100 g maki pszennej
200 g liści szpinaku
10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
500 ml oleju
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
Sposób przygotowania
* * * * * *
Pasztet z fasoli z grzybami
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
50 g Panierki Panko House of Asia
30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 cebule drobno posiekane
3 jajka
100 g odciśniętej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Odrobina masła do wysmarowania formy
100 g wody
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Pierogi z grzybami i kapustą
Ilość porcji: 6
CzasL 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
6 cebul pokrojonych w kostkę
60 ml oleju lnianego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka miodu
1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 pierś z kaczki
Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego
1 ugotowany burak pokrojony w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake
Ilość porcji: 6
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 żółtko
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu teriyaki House of Asia
100 ml wody
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka Pasty z chili House of Asia
3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
8-10 filetów śledziowych Matias w solance
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
2 średnie szalotki pokrojone w piórka
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Pieprz do smaku
Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
* * * * * *
Tatar ze śledzia z jalapeno
Ilość porcji: 4
Czas:15 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę
200 g marynowanych filetów śledziowych
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
* * * * * *
Zupa grzybowa z makaronem Mie
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
1-2 łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku
1 łyżka Pasty Miso House of Asia
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny do smaku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
* * * * * *