seniorzy
Dzisiaj jest, 6 listopada 2024
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Dom i ogród
Dom i ogród
Powrót
13.07.2019 / Dom i ogród
Trzy odsłony grilla – pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki

Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.

Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich grilla. Produkty można podawać solo lub pokusić się o nieco bardziej wymagające dania. My proponujemy kiełbasę w marynacie na ostro, kaszankę z ziemniakami i cebulą oraz szaszłyki z kiełbasą i boczkiem. Obiecujemy, że będzie pysznie!

  1. Kiełbasa w marynacie na ostro (czas przygotowania: 25 min) 

Składniki główne:Obraz zawierający żywność, stół, tablica, drewnianeOpis wygenerowany automatycznie

  • 6 kiełbas (np. z karkówką od JBB Bałdyga)

  • Szklanka pikantnego ketchupu

  • 2 łyżki musztardy

  • Łyżeczka ostrej papryki

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Ketchup, musztardę, ostrą paprykę i oliwę dokładnie wymieszaj. Kiełbasę ponacinaj, przełóż do marynaty i odstaw na kilka godzin do lodówki. Cebul obierz i pokrój w plasterki. Zamarynowaną kiełbasę i pokrojoną cebulę grilluj na tacce, aż się zarumieni.

  1. Kaszanka z ziemniakami i cebulą (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:Obraz zawierający stół, żywność, drewniane, tablicaOpis wygenerowany automatycznie

  • 4 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)

  • 8-10 drobnych młodych ziemniaków

  • 3-4 małe czerwone cebule

  • 5-6 ząbków czosnku

  • Oliwa

  • Suszony rozmaryn

  • Sól i pieprz

  • Zielona cebulka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w posolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw pieprzem i rozmarynem. Kaszankę ułóż na tackach do grillowania i skrop oliwą. Dołóż ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Grilluj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie składniki się zarumienią. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką.

  1. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania: 25 min)

Składniki:Obraz zawierający stół, drewniane, żywność, tablicaOpis wygenerowany automatycznie

  • 3 kiełbasy (np. z linii RACH, CIACH GRILL od JBB Bałdyga)

  • 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)

  • Czerwona papryka

  • Zielona papryka

  • Przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Boczek (bez skóry) w kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Nabij składniki naprzemiennie na patyczki. Gotowe szaszłyki posyp przyprawą grillową. Grilluj z każdej strony, aż mięso się zarumieni.


To się nazywa grillowanie ze smakiem! 😊

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję