seniorzy
Dzisiaj jest, 26 kwietnia 2024
Warszawawww.booked.net
-7°C
Śnieg
A
A
A
Święty
close
Przepysznik
Przepysznik
Powrót
26.03.2021 / Przepysznik
Mięsa z owocową nutą. Unikatowe połączenia idealne na wielkanocny obiad.

Zwykle w naszym "Przepyszniku" prezentujemy przepisy, które zostały wypróbowane przez nas samych lub naszych znajomych - taka cyfrowa forma "zeszytu z przepisami" smiley Tym razem robimy wyjątek  i wykorzystujemy przepisy nadesłane nam  w imieniu Dworu Karkonosze.  Jeżeli jesteście "za" lub "przeciw" rozszerzeniu Przepysznika o inne przepisy niż "domowe" - napiszcie w komentarzach.

Redakcja HappySenior.pl

 

 

 

Brak pomysłu na Wielkanocny obiad? W tym roku zaskocz swoich bliskich ciekawym połączeniem mięsa i owoców. Unikatowe połączenia malin i pomarańczy sprawi, że nawet największy niejadek poprosi o dokładkę.

 

Pierś z kaczki z sosem malinowym

 

4 porcje

 

Składniki:

4 szt fileta z kaczki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka pieprzu czerwonego

Sos:

300g malin

1 łyżka oleju

2 łyżeczki miodu

½ papryczki chili

sól

 

Wykonanie:

Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.

 

Sos:

Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

 

Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni  i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem. Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45° do deski.

Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi.

 

 

Pieczeń z indyka w pomarańczach

 

Składniki:

1,5 kg fileta z indyka

1kg pomarańczy (4szt)

100ml białego wina

100ml soku pomarańczowego

50g miodu

2-3 gałązki rozmarynu

1 łyżka mąki pszennej

Do smaku:

Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon

 

 

Wykonanie:

 

Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 80°C.

Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze.

Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 ° C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w międzyczasie.

Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką.

Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka.

 

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

 

 

Autor:

www.dwor-korona.pl

www.commplace.pl

 

Top

Strona korzysta z plików "cookie" w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję